| Pogledajte prethodnu temu :: Pogledajte sledeću temu |
| Poruka |
Autor |
Poslao: Pon Mar 08, 2010 2:32 pm Naslov: |
|
|
Odlicno napisano i ako smem da kazem poprilicno objektivno.
Samo molim za objasnjenje, sta je ekspanzioni sud ?  |
|
Branko

Pridružio: 19 Dec 2007 Poruke: 82 Lokacija: Beograd
|
|
|
|
Poslao: Pon Mar 08, 2010 7:03 pm Naslov: |
|
|
Da stvarno, gde se nalazi ekspanzioni sud u automobilu???
A što se tiče grejača retrovizora proveri ti to još jednom. U cenovniku piše da ih ima čak i osnovni paket, a ako imaš električno podesive retrovizore imaš i grejače 100%.
Velika većina novih automobila iz te klase (pa negde oko 99%) se isporučuje sa letnjim gumama. Za zimu se moraju kupiti debele čarape, kao i zimske gume (..."šta ostade od mog zimskog kaputa?"...)
A ja imam vrlo lepo mišljenje o automatskom sauhu Zamisli da u takvom automobilu moraš da vučeš onu glupavu sajlu kao u Jugu!!!? |
|
Andreja

Pridružio: 06 Jul 2008 Poruke: 64 Lokacija: Beograd
|
|
|
|
Poslao: Uto Mar 09, 2010 9:35 am Naslov: |
|
|
| Ekspanzioni sud je posuda koja prihvata visak rashladne tecnosti iz hladnjaka, kada se tecnost u hladnjaku zagrije i siri. Obratno, kada se rashladna tecnost hladi, skuplja se, pa se manjak u hldnjaku nadoknadjuje povlacenjem tecnosti iz posude. Kod Aurisa se nalazi u motorskom prostoru, iznad desnog prednjeg tocka, i napravljena je od plastike, kao i kod ostalih autombila. Fabricki su na Aurisu (barem kod mene) postavljene ljetnje gume Bridgestone Turanza SR300, tako da je avantura voziti sa njima po zimi, pogotovo ovakvoj kakava je ove godine. Ja sam sasvim zadovoljan sa zimskim Bridgestone LM 25, a cim prodje zima vraticu fabricke na auto. Ja sam gotovo ubjedjen da i nema Aurisa koji nema grijanje retrovizora, posto imam Terra opremu, i ona obuhvata grijanje retrovizora. Mozda je zabuna nastala zbog toga sto se grijanje retrovizora ukljucuje istim prekidacem kao i grijanje zadnjeg stakla (tako je barem kod opreme Terra), znaci nema odvojenog grijanja samo retrovizora, nego se istovremeno grije i zadnje staklo. Kao sto sam vec rekao ranije, mana Aurisa koja stvarno zna da izritira jeste skripanje plastike. Javlja se kada se prelazi preko i najmanjih neravnina, a zvuk dolazi cak i iz vrata. Kod mene u desnim vratima stalno nesto skripuce, kao da je staklo nategnuto i nepravilno postavljeno, tako da cu morati to da reklamiram, da nebude i gore. Miris sumpora se zna javiti kada se ukljucuje dodatni grijac-kao Webasto (neznam dali ga benzinci imaju, ali dizeli da), zato sto je auspuh grijaca postavljen tako da se zna desiti da izduvni gasovi udju u ventilaciju. Slazem se da za onoliko koliko kosta, Auris je trebao da bude auto bez skripanja plastike, skripanja kocnica i drugo. Nije to tako strasno, ali za jednu Toyotu je previse. Nasao sam na ruskom forumu Toyote, kako covjek kaze da je sa Corollom presao sve i svasta, ali da nikada nista od plastike nije skriputalo, a da Auris kojeg sada vozi cvrci, sto ga nervira (kao i mene). |
|
Bole 7
Pridružio: 12 Maj 2009 Poruke: 11 Lokacija: Banja Luka
|
|
|
|
Poslao: Uto Mar 09, 2010 9:56 am Naslov: |
|
|
| Andreja :: | Da stvarno, gde se nalazi ekspanzioni sud u automobilu??? |
Eh... taj izraz sam pokupio od nekog lokalnog automehaničara Reč je o posudi za roze vodu, tj. rashladnu tečnost... Hteo sam da zvučim kao veći stručnjak, da se malo "frljam" (ne)stručnim izrazima. Englezi kazu "overflow container", sud u koji odlazi višak rashladne tečnosti iz radijatora.
Posuda je imala naprslinu pri samom vrhu. Pošto se posuda retko kad puni do tog nivoa, curenje je bilo sporadično, ali vidljivo u obliku crvenkastog kondenzata na spoljašnjem zidu.
| Andreja :: |
A što se tiče grejača retrovizora proveri ti to još jednom. U cenovniku piše da ih ima čak i osnovni paket, a ako imaš električno podesive retrovizore imaš i grejače 100%.
|
Hmmmm, proveriću. Priznajem da nisam pročitao ceo priručnik, više volim da stiskam dugmiće ... A kako se ti grejači obično pale? Na isto dugme gde se pali i grejač zadnjeg stakla? Retrovizori mi jesu električno podesivi, ali nikakvu naznaku o grejačima nisam primetio.
Velika većina novih automobila iz te klase (pa negde oko 99%) se isporučuje sa letnjim gumama. Za zimu se moraju kupiti debele čarape, kao i zimske gume (..."šta ostade od mog zimskog kaputa?"...)
|
Da, slažem se... Aurisove gume i kad su nove izgledaju izlizano
A ja imam vrlo lepo mišljenje o automatskom sauhu Zamisli da u takvom automobilu moraš da vučeš onu glupavu sajlu kao u Jugu!!!?
|
Dobro, na to sam se navikao i pre jer "choke" sajla ne postoji ni na mom starom Yarisu.
Nego, zaboravih da preporučim zadnje parking senzore (nisu u standardnoj opremi). Ta izmišljotina vredi svaku paru, a ako auto vozi i žena - još više . Nakon malo vežbe više se i ne osvrćem kada vozim u rikverc. Senzori su vrlo pouzdani i signaliziraju prepreku tačno kad treba (uz poneki "false alarm", jer vide malo šire nego što je zaista potrebno).
U paketu sa zadnjim parking-senzorima ide i alarm. Taj alarm me je prilično razočarao. U poređenju sa "Viperom" koji imam na Yarisu, koji je super-inteligentan i veoma bučan, Toyotin fabrički alarm je malo jača zujalica na koju se niko i ne obazire. Jedini pravi alarm za Auris zove se "kasko".
Poslednji izmenio saxon64 dana Uto Mar 09, 2010 10:25 am, izmenjeno ukupno 1 puta |
|
saxon64
Pridružio: 08 Mar 2010 Poruke: 3
|
|
|
|
Poslao: Uto Mar 09, 2010 10:09 am Naslov: |
|
|
| Bole 7 :: | Ekspanzioni sud je posuda koja prihvata visak rashladne tecnosti iz hladnjaka, kada se tecnost u hladnjaku zagrije i siri. Obratno, kada se rashladna tecnost hladi, skuplja se, pa se manjak u hldnjaku nadoknadjuje povlacenjem tecnosti iz posude. Kod Aurisa se nalazi u motorskom prostoru, iznad desnog prednjeg tocka, i napravljena je od plastike, kao i kod ostalih autombila.
|
Izgleda da sam ipak pogodio pravi izraz Jeste, to je ta "šerpa" (moj ćale to zove "ekspanzioni lonac"). Ako ne grešim, sud je pod pritiskom i nije preporučljivo otvarati ga dok je motor topao...
| Bole 7 :: |
Fabricki su na Aurisu (barem kod mene) postavljene ljetnje gume Bridgestone Turanza SR300, tako da je avantura voziti sa njima po zimi, pogotovo ovakvoj kakava je ove godine. Ja sam sasvim zadovoljan sa zimskim Bridgestone LM 25, a cim prodje zima vraticu fabricke na auto.
|
Hvala na ovom detalju. Za narednu sezonu planiram nabavku zimskih guma, jako mi je bitno da znam neki model koji se pokazao kako treba. Uzgred, koliko košta takva guma?
Ja sam gotovo ubjedjen da i nema Aurisa koji nema grijanje retrovizora, posto imam Terra opremu, i ona obuhvata grijanje retrovizora. Mozda je zabuna nastala zbog toga sto se grijanje retrovizora ukljucuje istim prekidacem kao i grijanje zadnjeg stakla (tako je barem kod opreme Terra)
|
Osećam se kao da mi je neko upravo sad poklonio dodatnu opremu koju do sada nisam imao Jednostavno, nisam obratio pažnju na tu mogućnost Hvala svima!
Kao sto sam vec rekao ranije, mana Aurisa koja stvarno zna da izritira jeste skripanje plastike. Javlja se kada se prelazi preko i najmanjih neravnina, a zvuk dolazi cak i iz vrata.
|
Ja sam, takođe, prilično osetljiv na takve stvari. Nakon dosta ovakvih pritužbi na forumu, obratio sam malo više pažnje na "cvrčanje" u kabini. Na sreću, kod mene takvih problema nema, čak i kod vožnje po kladrmi. Tihu udobnost svog Aurisa i dalje doživljavam kao njegovu glavnu vrlinu. |
|
saxon64
Pridružio: 08 Mar 2010 Poruke: 3
|
|
|
|
Poslao: Uto Mar 09, 2010 3:40 pm Naslov: |
|
|
| Zimska guma Bridgestone LM 25 dimenzije 195/65 R15 91T mene je kostala 125KM(oko 65 evra), redovna cijena, nije akcija, sa naravno besplatnom montazom i balansiranjem.Na Aurisu sa opremom Luna su gume 16", pa tako da su nesto i skuplje. Za dimenziju 195/65 R 15 noviji model LM 30 kosta 135 KM, dok su u istoj dimenziji GoodYear UltraGrip UG7 130KM. Takodje kazu da su dobre i Michelin Alpin3 koje su 145KM. Najbolje je pogledati sta za koju gumu kaze ADAC na svome sajtu, jer oni provode detaljne testove guma svake godine, pa se zna desiti da guma istog proizvodjaca u jednoj dimenziji dalje bolje rezultate nego u nekoj drugoj. Inace Tigrova Winter1 u gore pomenutoj dimenziji je 90KM. |
|
Bole 7
|
|
|
|
Poslao: Sre Mar 10, 2010 8:06 am Naslov: |
|
|
| Samo da dopunim, puni naziv za zimsku je Bridgestone Blizzak LM25, a fabricki su na Aurisu Bridgestone Turanza ER300, ja sam greskom napisao SR 300. |
|
Bole 7
|
|
|
|
Poslao: Sre Apr 21, 2010 8:32 pm Naslov: |
|
|
Ponosni sam vlasnik nove Corrole od pre par dana, ali imam isti problem sa škripanjem kočnica od samog starta...
Obzirom da je auto kupljen u Mag Centar-u, tamo sam i odvezao auto na kontrolni pregled za pređenih 1000 km i prijavio sam škripanje kočnica...međutim, oni su, kao, sve prekontrolisali, provozali i navodno kočnice su po njima u redu...
nakon izvoženja auta iz servisa, kočnice su ponovo počele da škripe.
Ima li neko savet ili rešenje za ovaj problem?
Stvarno Toyotu treba da bude sramota što nas ovoliko ima sa ovim problemom, a niko ne izlazi sa konkretnim rešenjem!!! |
|
Acomark
Pridružio: 21 Apr 2010 Poruke: 7
|
|
|
|
Poslao: Sre Apr 21, 2010 10:56 pm Naslov: |
|
|
U pitanju su plocice odredjenih dobavljaca. Dakle, ne postoji problem sa efikasnoscu kocionog sistema.
Slazem se da je neprijatno kada skripe, i slazem se da to ne bi smelo da se dogadja. Milsim da su nove plocice koje stiu u Toyota servise dosta bolje, a neki vlasnici su mi rekli i da nema skripanja uopste. _________________ I love what you do for me - Toyota! |
|
AdminToyota Site Admin

Pridružio: 25 Nov 2007 Poruke: 724
|
|
|
|
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|